Guia Multimèdia. Consells per a les famílies i els educadors sobre els productes multimèdia i els videojocs infantils i juvenils

De OciDigital
Revisión de 10:54 24 may 2008 por Dani (Discusión | contribuciones)

(dif) ← Revisión anterior | Revisión actual (dif) | Revisión siguiente → (dif)
Saltar a: navegación, buscar

PRESENTACIÓ

DECÀLEG

Els productes multimèdia permeten accedir i desenvolupar diferents habilitats i nous llenguatges. Són una proposta més de les que podeu compartir amb els vostres fills i filles. Us oferim un seguit de recomanacions que podem facilitar-vos la vostra decisió de compra.

  1. Els interessos i valors familiars són els que han d’organitzar l’oci digital dels vostres fills. Per fer una bona tria heu de tenir present els vostres interessos i valors respecte de l’educació i de l’ús dels temps d’oci.
  2. Tots els infants són diferents. Reviseu acuradament els continguts i propostes del producte per tal d’ajustar-ho a les característiques específiques dels vostres fills i filles. No sempre coincideix l’edat i maduresa dels infants i adolescents.
  3. El multimèdia educatiu i els videojocs. El material multimèdia per infants i joves es pot dividir en dues categories principals: els jocs amb finalitat pedagògica, que ja estan dissenyats perquè els infants aprenguin i exercitin diverses habilitats, i els jocs amb finalitat purament lúdica, els videojocs.
  4. El codi PEGI no s’ha d’entendre literalment. És important seguir la classificació per edats del codi PEGI. Tanmateix, penseu que la classificació per edats d’aquest sistema europeu no s’ha d’entendre literalment. Hi ha videojocs que aparentment no contenen escenes que poden resultar inadequades pels infants i joves però que poden contenir valors que els adults de la família no comparteixen.
  5. Analitzeu el producte conjuntament amb els fills. Els adults de la família són els responsables de les diferents propostes de joc que tenen els seus infants i joves. Analitzeu el producte conjuntament amb els fills abans de decidir la compra, contrasteu interessos, valors i ajusteu segons circumstàncies específiques dels vostres fills i filles.
  6. Contrasteu les vostres opinions amb els professionals especialitzats de cada establiment de venda. Ells us poden orientar en els aspectes específics dels productes.
  7. El lloguer abans de la compra. Abans de realitzar la compra, pot ser interessant, entrar en contacte amb el videojoc mitjançant el lloguer o coneguts/familiars que el tinguin. Jugar prèviament pot ser una bona opció de contrast abans de realitzar l’adquisició.
  8. És important l’acompanyament de l’adult. Com a qualsevol altre recurs cultural, l’ús del videojoc necessita de l’acompanyament d’un adult. Són els adults de la família els que han d’acompanyar en les primeres interpretacions del videojoc als seus fills o filles. Són qui millor els coneix.
  9. Cal pactar el temps d’ús dels materials multimèdia. De la mateixa manera que la família pacta amb els seus infants i joves sobre el acompliment de les seves responsabilitats (fer els deures, endreçar, higiene personal, etc. ), cal pactar el temps d’ús dels materials multimèdia com, també, de qualsevol altre recurs cultural o de lleure i entreteniment
  10. No es recomana aparells de TV o multimèdia a les habitacions dels menors. La presència d’aparells de TV o multimèdia a les habitacions dels infants i joves afavoreix un consum lliure i indiscriminat. Reviseu els criteris que utilitzeu i els graus de confiança que compartiu. No existeix autonomia sense responsabilitat.